Astaksantin - Sporcunun Gizli Silahı

03-09-2023 21:17
Astaksantin - Sporcunun Gizli Silahı

Astaksantin - Sporcunun Gizli Silahı

Herhangi bir rekabetçi anlamda bir sporcuysanız veya haftada sadece birkaç kez egzersiz yapıyorsanız, egzersiz rejiminizi protein tozları, amino asitler ve omega yağları gibi şeylerle tamamlıyor olabilirsiniz. Bu takviyeler atletik oyununuzu artırmak için harikadır, ancakgünlük ek cephaneliğinize  astaksantin dahil etmiyorsanız, dünyanın en iyi sporcularının çoğunun "Gizli Silah" dediği şeyi kaçırıyorsunuzdur.

Astaksantin nedir?

Ek kategorisinde nispeten yeni olmasına rağmen, astaksantin, güçlü antioksidan gücü nedeniyle son on yıldır tanınırlık kazanmaktadır. Astaksantin, beta karoten veya lutein gibi bir karotenoiddir ve doğada bulunan kırmızı pigmenttir. Somon, karides ve ıstakoz gibi hayvanlarda bulunur, ancak en bol olarak Haematococcus pluvialis adı verilen tatlı su alglerinde bulunur. Somon gibi bazı yiyecekler doğal olarak vahşi doğada yedikleri alglerden astaksantin içerirken, günlük olarak yeterli bir astaksantin dozu almak için birkaç kilo somon yemeniz gerekir. Bu nedenle, astaksantini günlük yaşamınıza dahil etmenin en verimli ve uygun maliyetli yolu bir alg özü takviyesi almaktır. Dozajlar günde 4 miligram ile 12 miligram arasında değişmektedir.

Doğal astaksantin, molekülünün şekli nedeniyle diğer antioksidanlar arasında benzersizdir - tüm hücreyi hasardan koruyan hem suda hem de yağda çözünür. Doğal astaksantinin insan vücuduna sağlayabileceği faydalar, serbest radikallerle savaşmak1, cilt sağlığını, gözve beyinsağlığınıdesteklemek, kardiyovasküler sağlık, gelişmiş atletik performans ve vücudun yoğun egzersizden kurtulmasına yardımcıolmak da dahil olmak üzere kapsamlıdır. Gelişmiş atletik performans ve egzersizden daha hızlı iyileşme, sporcuları en iyi şekilde performans göstermeye çalışırken heyecanlandıran şeydir.

Astaksantin - sporcu takviyesi

Vücuttaki enerji üretimi, mitokondriye, hücrelerimizde bulunan enerji üreten jeneratörlere veya güç merkezlerine dayanan hücrelerimizde başlar. Mitokondri, enerji üretmek için karbonhidratları ve yağ asitlerini parçalar.Vücudunuzun tam kapasitede çalışan milyonlarca mitokondriye ihtiyacı vardır çünkü ne kadar iyi performans gösterirlerse o kadar iyi hissedersiniz. Mitokondrilerinizin daha iyi performans göstermesine yardımcı olmanın, kalori kısıtlaması, iyi bir gece uykusu çekme ve iltihabı ve serbest radikalleri en aza indirme gibi birkaç yolu vardır. Astaksantin almak da yardımcı olacaktır. Araştırmalar, astaksantin'in mitokondri'ye yorucu egzersizden sonra anti-inflamatuar ve antioksidan destek sağladığınıve daha iyi fiziksel performansla sonuçlanabilecek daha iyi mitokondri performansı sağladığınıgöstermiştir.

Egzersiz, vücudun fiziksel yorgunluğuna neden olur ve iyileşmek için boş zaman gerektirir. Peki ya yorgun hissetmek için gereken süreyi artırmanın ve egzersiz sonrası iyileşme süresini hızlandırmanın bir yolu olsaydı? Sadece bunu test etmek için bir çalışma yapıldı - kademeli bir egzersizde giderek daha ağır yükler kullanan sağlıklı gönüllüler, plaseboya karşı astaksantin takviyesi ile test edildi. Sonuçlar, astaksantin takviyesinin metabolizmayı iyileştirdiğini gösterdi (her zaman bir artı!) ve solunum-dolaşım yeteneği, artı vücuttaki anti-yorgunluk ve antioksidan seviyeleri arttırıldı.Futbolcularla yapılan bir başka çalışma, astaksantinin ağır egzersiz sırasında kas hasarını azalttığını ve hücrelerin işlevini koruduğunu kanıtladı.Tek başına bu iki çalışma ile astaksantin'in bir sporcu için neden çok değerli olduğunu görebilirsiniz, ancak araştırma daha şaşırtıcı bulgularla devam ediyor.

Astaksantin'in fiziksel gücü artırarak atletik performansı iyileştirdiği gösterilmiştir - ve bunu kim istemez ki? Bu çalışmada, katılımcılara altı ay boyunca astaksantin verildi ve daha sonra güçleri bir Smith makinesinde test edildi. Şaşırtıcı bir şekilde, sonuçlar astaksantin almanın performansı üç kat artırdığını gösterdi!Rekabetçi bisikletçileri içeren bir başka çalışma, astaksantin almanın güç üretiminde ortalama %15'lik bir artışa yol açtığını ve bisikletçilerin daha hızlı ve daha güçlü olmasına katkıda bulunduğunu buldu.

Astaksantin de kaslarımızı destekleyebilir. Yoğun egzersizle ilgili yaygın bir sorun, kaslarda laktik asit birikmesine ve kramplara neden olmasıdır. Astaksantin, kaslarda laktik asit birikimini azaltmaya yardımcı olabilirve sporcuların daha uzun süre daha sert ve daha hızlı itmelerini sağlar.

Sonuç? Günlük rejiminize astaksantin ekleyin

Astaksantin almaktan yararlanmak için aşırı bir sporcu olmanıza gerek yok, ancak bilim astaksantin ve geliştirilmiş sporcu performansını desteklemede sağlamdır. Tartışılan tüm nedenlerden dolayı, daha iyi performans isteyen sporcular kesinlikle günlük olarak doğal astaksantin almalıdır.

Astaksantin takviyeleri söz konusu olduğunda birçok seçenek vardır, bu nedenle diyetinize yeni bir takviye eklemeden önce araştırmanızı yapın. Hawaii'den astaksantin tavsiye ediyoruz.

Bilim bunu kanıtlıyor - doğal astaksantin, size paketin geri kalanına karşı rekabet avantajı sağlayacak güvenli bir performans artırıcı takviyedir.

Sağlanan bilgiler sadece eğitim amaçlıdır ve tıbbi tavsiye niteliği taşımaz. Sağlığınızla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa her zaman doktorunuzdan veya nitelikli sağlık hizmeti sağlayıcınızdan tavsiye alın. Herhangi bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışın. Bu makalede veya internette duyduğunuz veya okuduğunuz bir şey nedeniyle tıbbi tavsiye almayı asla göz ardı etmeyin veya geciktirmeyin.

 

Referanslar

1. http://www.cyanotech.com/pdfs/bioastin/axbul60.pdf 

2. Tominaga, K., et al. (2017). Protective Effects of Astaxanthin on Skin Deterioration. J. Clin. Biochem. Nutr. Published online: 20 June 2017. (https://www.jstage.jst.go.jp/article/jcbn/61/1/61_17-35/_pdf) 

3. Sawaki, K., et al. (2002). Sports performance benefits from taking natural astaxanthin characterized by visual acuity and muscle fatigue improvement in humans. Journal of Clinical Therapeutics & Medicines. Vol. 18, No. 9, pp. 1085-1100. (http://www.cis.edu.rs/wp-content/uploads/kurs/XVIII-predavanje/reference/Sport-performance-benefits-from-taking-natural-astaxantin.pdf) 

4. Satoh, A., et al. (2009). Preliminary clinical evaluation of toxicity and efficacy of a new astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. Vol. 44, No. 3, pp 280-284. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2675019/) 

5. Iwamoto, T., et al. (2000). Inhibition of low-density lipoprotein oxidation by astaxanthin. Journal of Atherosclerosis Thrombosis, Vol. 7, No. 44, pp. 216-222. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11521685) 

6. Vidyasagar, A. (2015, April 30). What Are Mitochondria? Live Science. Retrieved from https://www.livescience.com/50679-mitochondria.html 

7. Fry, A. (2001). Astaxanthin clinical trial for delayed onset muscle soreness. Human Performance Laboratories. The University of Memphis. Report 1, August 16, 2001.

8. Nagata, A., et al. (2003). Effects of astaxanthin on recovery from whole fatigue with three stepwise exercises. Hiro to Kyuyo no Kagaku 2003 Vol. 18;No. 1;Pages 35-46. (https://www.researchgate.net/publication/5765334_Astaxanthin_improves_muscle_
lipid_metabolism_in_exercise_via_inhibitory_effect_of_oxidative_CPT_I_modification) 

9. Djordjevic, B., et al. (2002). Effect of astaxanthin supplementation on muscle damage and oxidative stress markers in elite young soccer players. J Sports Med Phys Fitness, 52(4):382-92. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22828460) 

10. (https://www.cyanotech.com/pdfs/bioastin/Abstracts-Eye_Health_GC_2.pdf) 

11. Malmsten, C., et al. (1998). Dietary supplementation with astaxanthin-rich algal meal improves muscle endurance – A double blind placebo controlled study on male students. Carotenoid Science, Vol. 13; 2008. (https://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/95s0316/95s-0316-rpt0274-31-Malmsten-vol210.pdf) 

12. Earnest, CP., et al. (2011). Effect of astaxanthin on cycling time trial performance. International Journal of Sports Medicine 2011 Nov;32(11):882-8. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21984399) 

13. Sawaki, K., et al. (2002). Sports performance benefits from taking natural astaxanthin characterized by visual acuity and muscle fatigue improvement in humans. Journal of Clinical Therapeutics & Medicines 2002 Vol. 18; No.9; Pages 1085-1100.


 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.